Programok, látnivalók - Balatonkenese

A legtöbben általában, akik a Balaton partját választják nyaralásra, főként a kellemes idő, a hűsítő Balaton és a különböző fesztiválok miatt látogatnak el ide. Azonban Balatonkenese ennél sokkal több látnivalóval és érdekességgel rendelkezik. Érdemes megfontolni és aktív pihenésként ellátogatni a különböző múzeumokba, egy kellemes sétát tenni a csodálatos környéken vagy kirándulást szervezni a közeli hegyre vagy az arborétumba.

Falumúzeum

A balatonkenesei látnivalók egyik legkedveltebbje a Falumúzeum. Itt megismerkedhetünk a város történelmével és hagyományaival. A múzeum  gyűjteményében megtalálhatóak többek között néprajzi emlékek, gazdasági eszközök, a kenesei Kossuth Bizottság iratai, valamint a várossal kapcsolatos kiadványok is. Az irodalom szerelmeseinek igazi csemegét jelenthetnek a helyi költő, Soós Lajos, emléktárgyai. A múzeumban 1960-as években kezdték el a különböző kiállítási tárgyak gyűjtését és azt, azóta is bővitik.

Parragh Arborétum

A 3,5 hektáros területen található Parragh-kert ad otthont többek között a védett tátorjánnak is, amely Európában egyedülinek számít. Az arborétum hatalmas örökzöld gyűjteménnyel rendelkezik. A kert legnagyobb részét a több mint 250 örökzöldből álló gyűjtemény teszi ki. Nem csak a csodálatos növények miatt érdemes ide ellátogatni, hiszen ez egy tökéletes helyszín sétálni, kirándulni és a szabad levegőn lenni és még a kisebbek is élvezhetik.

Soós-hegy, kilátó, Lovasudvar

Szinte közvetlenül a Balaton partján található a Soós-hegy. Ez lényegében a Balatonfűzfő és Balatonvilágos közötti löszfal, amelynek legmagasabb pontja itt, Balatonkenesén található. A hegyre egy tanösvény vezet fel, amely során megismerhetjük az ott élő növény és állatfajokat. A hegy tetején található a kilátó. Innen csodálatos panoráma tárul a szemünk elé, hiszen szinte végig belátni a Balatont. A hegy lábánál lévő Lovasudvarban lehetőség van lovagolni és ismerkedni a lovakkal.

Bagolyvár

Érdemes ellátogatni a Bagolyvár néven ismert villához, amely az egykori püspök, Jánosi Gusztáv, balatoni rezidenciája volt. A skót kastélyokhoz hasonlító villát a XIX. század vége felé építtette fel a püspök. Érdekessége, hogy a neve, Bagolyvár, onnan kapta a nevét, hogy a püspök a tudományoknak és a művészetnek szentelte szabadidejét: verseket írt, valamint külföldi (leginkább angol nyelvű) műveket fordított. Emellett rengeteg festő, költő és író is megfordult itt, valamint a villával szemközti katolikus templomban található mennyezeti freskókat is Jánosi Gusztáv püspök rendelte meg.