Programok, látnivalók - Fonyód

Fonyód szinte az év összes napján várja a pihenni vágyókat különböző programokkal, fesztiválokkal és kiállításokkal. Ezek mellett érdemes megnézni a helyi érdekességeket, nevezetességeket is, hiszen azok bemutatják a különböző helytörténeti látnivalókat, Fonyód történelmét, hagyományait és legendáit. Azonban a város rengeteg természeti felfedezni valóval is rendelkezik. Kisebb hegyek, valamint több kilátó is található itt, melyekről valóban csodálatos kilátás nyílik szinte az egész Balaton területére és a környező helyekre.

Balaton leghosszabb mólója

Fonyód egyik érdekessége a 464 méter hosszú móló, amely hosszával a Balaton part leghosszabb mólója. 1897-ben építették fel Scholcz Gyula műszaki főtanácsos tervei szerint, majd 1906-ban átépítették, hogy, hullámtörő kialakításával, egy modern kikötőt hozzanak ott létre. A móló szinte mértani pontossággal a Gulács-heggyel merőlegesen helyezkedik el.

Sipos-hegyi Postás-kilátó

Sétautakon keresztül érhetjük el a Sipos-hegy tetjét, valamint a Postás-kilátót. Innen lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk, Kenesétől egészen Keszthelyig megcsodálhatjuk az egész Balatont. A kilátót 1987-ben építették fel és tökéletes pihenő, kiránduló hely a turisták számára. Itt a Sipos-hegyen találhatunk egy erdei tornapályát is, ahol az aktívan pihenők is kikapcsolódhatnak.

Valkó-kilátó és a Kripta villa

Ha végig megyünk a József utca szerpentinjén, amely a helyiek szerint az orszég legszebbje, akkor a Sipos-hegy lábánál megtaláljuk a Valkó-kilátót. A teljesen mészkőből készült kilátóról megcsodálhatjuk szinte a teljes északi part látképét. Innen nem messze található a Kripta villa. Ennek nem csak a neve bizarr, de a legenda is, amely hozzá kapcsolódik: 1941-ben, Abrudbányai-Rédinger Ödön megépíttette ezt az villát, amely a házasságuk előtt meghalt menyasszonyának állít emléket. A férfi, hogy szerelmük emlékét megőrizze márványból kifaragtatta nászágyukat, melyen a saját és elhunyt menyasszonyának alakjai fekszenek.

Fácános Palánkvár, Fonyódi Hadijátékok

A középkori palánkvár az idők folyamán és a törökök általi harcokban egy részét elvesztette, de fennmaradtak többek között a templom alapkövei, fából készült őrtornyok és vizesárkok maradványai, valamint újraépített palánkok. A vár alapja lényegében egy templom volt, amelyet palonai Magyar Bálint parancsnok utasítására körbe kerítettek palánkokkal és vizesárkokkal, hogy ellenálljon a törökök támadásának. Fonyód egyik kedvelt rendezvénye a Fonyódi Nyári fesztivál, a Fonyódi Hadijátékok, amelynek keretében korhű jelmezbe öltözött lovasok és íjászok tartanak bemutatót a Fácános Palánkvár területén, amely egyébként pedig egy bárki által látogatható parkként szolgál.

Fonyódi múzeum

A múzeum létrehozásának célja az volt, hogy Fonyód és környékének szellemi és tárgyi hagyatékát egybe gyűjtse, megőrizze és megismertesse a nagyközönséggel. Főként természetvédelmi és helytörténeti kiállítások találhatóak a múzeumban, de ezek mellett természetesen időszaki kiállításoknak is helyszínt biztosít. A nyári időszakokban ráadásul még különböző koncertekkel és előadásokkal is szórakoztatják a kultúra kedvelőket.